Al sinds 1995 bestaat de oude vertrouwde browser Internet Explorer (IE). Een 25-jarig jubileum dus! Maar daar gaat het bij blijven: nota bene Microsoft zélf adviseert te stoppen met het gebruik van IE. Waarom? Omdat IE niet meer verder ontwikkeld wordt. Omdat er geen nieuwe features meer komen. En omdat ook veiligheidslekken amper nog gedicht worden. IE wordt eigenlijk alleen nog in stand gehouden voor verouderde bedrijfstoepassingen die simpelweg niet wérken in moderne browsers. Maar dan zeggen wij op onze beurt: beter innoveer je mee.

 

Internet explorer. We laten ‘t los

Wij zijn nog een tijdje doorgegaan met ondersteuning van IE 11. Maar change is gonna come. Steeds meer opdrachtgevers stappen – logisch – over op moderne browsers zoals Chrome. De tijd die het daardoor kost om een site te optimaliseren voor IE weegt niet meer op tegen het aantal IE gebruikers. En zeg nou zelf: de nadelen van stug doorgaan met IE zijn niet bepaald aantrekkelijk:

  • veel nieuwe technieken kunnen niet worden gebruikt;
  • er zijn fallbacks (vervangende middelen) nodig om bepaalde applicaties überhaupt draaiende te houden;
  • er moet continu ge-de-bugd worden;
  • er is veel code nodig en ja, veel code betekent: langere laadtijden.

Reden genoeg om te zeggen: ook Amazing laat Internet Explorer los.

 

Maar wat dan wel?

Momenteel werkt nog maar 2.66% van de Nederlandse gebruikers met een versie van IE. Zit jij daarbij? Géén paniek, géén paniek! We laten je niet in de koude kleren staan 😉 We willen uiteindelijk het beste voor je. Daarom adviseren, maken en ondersteunen wij websites die werken op moderne browsers. De lijst voordelen spreekt voor zich:

  • veel meer creativiteit en progressie
  • gebruik maken van de nieuwste technieken
  • veel standaard features als: grid, flexbox, custom properties, variable fonts, sticky positionering, filters, object-fit, vmax, tekstomlijning
  • kortere laadtijd = snellere website
  • tijdwinst in development door standaardisering

Tot nu toe waren zakelijke netwerken nog vaak afhankelijk van oude IE versies. Maar met de komst van Microsoft Edge gebaseerd op Chromium – de opvolger van IE – kunnen ook zij eindelijk upgraden. 15 januari 2020 is de dag waarop de vernieuwde versie van Edge ‘algemeen beschikbaar’ zal zijn en IE als de standaard webbrowser gaat vervangen.

 

Zullen we het samen doen?

Je hebt alles gelezen. Je snapt ’t verhaal (of niet). Maar of je nu actie moet ondernemen? Je hebt geen idee! Hier is de duidelijkheid: in principe niet. Met Edge zullen we de ondersteuning van je eventuele IE versie overnemen. Daar merk je zelf niets van. Als gebruiker van de website moet je natuurlijk wél even de nieuwe Edge handmatig downloaden en installeren. En komt er een gebruiker op je site die nog wel lekker old skool met IE browsed? Dan kun je die gebruiker waarschuwen met een automatische notificatie. Wij bieden een plug-in voor op je website om het allemaal lekker te laten werken. Neem contact op voor de mogelijkheden!

Mocht je nu denken: ‘Maar ik kan echt niet zonder IE. Écht niet!’. Een goede leidraad om te bepalen of je website toch moet blijven werken op IE, zijn de Google Analytics statistieken. Blijkt daar bijvoorbeeld uit dat 10% van je bezoekers nog met IE werkt, dan kan het wellicht verstandig zijn hier rekening mee te houden – ondanks de hogere kostenpost. Tegen een meerprijs kunnen we je blijven ondersteunen in IE. We adviseren je er graag in!