Find my Phone: zijn onze gegevens online wel veilig?

Find my Phone

Elke week wordt in Nederland 300 keer aangifte gedaan van diefstal van een smartphone. Slachtoffers zijn niet alleen een duur toestel kwijt, ze lopen ook het risico dat een onbekende toegang heeft tot privégegevens. In de docu Find my Phone volgen we, dankzij spyware, zo’n gestolen toestel. Hoe goed kan je iemand leren kennen aan de hand van zijn gegevens én zijn we nog wel veilig online?

Toen de telefoon van Anthony werd gestolen, drong tot hem door hoeveel informatie de dief over hem in handen had. Anthony besloot zijn afstudeerproject eraan te wijden. Hij liet opnieuw een telefoon stelen. Dit keer gevuld met spyware om de dief te leren kennen.

Find my Phone

Voor zijn onderzoek gebruikte de 22-jarige student een Android-toestel. Hij installeerde hierop een bestaande anti-diefstal app in het beschermde deel van het geheugen, zodat deze niet gewist kon worden bij een reset.

Find my Phone - toegang tot privégegevensFoto’s, found footage en guerilla-opnames

Met behulp van computerbeelden, foto’s, found footage en guerilla-opnames schetst Anthony een beeld van de dader. Hij lijkt zelfs een emotionele band op de bouwen met de man die zijn telefoon stal. “Ik krijg het gevoel dat ik hem echt leer kennen.” Hoe meer materiaal hij verzamelt, hoe meer sympathie de student voor de dader opbouwt.

“In eerste instantie gaat het over wat er gebeurt met een gestolen telefoon. Het is een portret van iemand die een telefoon steelt. Maar het gaat ook over bewust worden van wat je eigenlijk allemaal met een telefoon deelt. Ik heb zoveel informatie over hem kunnen achterhalen, alleen omdat hij een telefoon in zijn broekzak heeft die hij af en toe gebruikt. Wat nou als dat op dit moment ook bij mij gebeurt? Hoeveel deel je met zo’n apparaat, zonder dat te weten?”, zegt de 22-jarige student tegen De Film Krant over zijn afstudeerproject.

Veiliger online met HTTPS

De roep om betere beveiliging van persoonsgegevens en een veiliger web klinkt meer en meer. Google gaat sites die geen (beveiligde) HTTPS-verbinding ondersteunen als ‘niet-veilig’ aanduiden. Websites die dit wel doen krijgen een voordeel in de resultaten. Google wil zich daarmee actief inzetten om het internet veiliger te maken. En ook Apple verplicht ontwikkelaars van iOS-apps vanaf 1 januari 2017 een versleutelde https-verbinding te gebruiken, waar tot nu toe ook het onbeveiligde HTTP nog toegestaan was. Een positieve ontwikkeling als je het ons vraagt. Ook Amazing adviseert haar klanten om over te stappen op HTTPS.

Overstappen op HTTPS

HTTPS werkt via een SSL-verbinding (Secure Sockets Layer) die voor de versleutelde dataoverdracht zorgt. Daarvoor moet een SSL-certificaat worden geïnstalleerd. Alle interne links en verwijzingen moeten ook worden overgezet, er moeten 301-omleidingen worden ingesteld om het verkeer van de oude pagina’s naar de nieuwe te leiden en zo zijn er nog enkele stappen. Wij helpen graag!

Heb je een website van Amazing maar nog geen HTTPS of wil je een compleet nieuwe site laten bouwen? Neem contact op via online@amazing.nl of 055 526 88 88 voor meer info en support.

Find my Phone – Nederlands from Anthony van der Meer on Vimeo.